發新話題

香港區首次漢服亮相

引用:
原帖由 琪琪二世 於 2007-7-28 12:52 AM 發表
好像人太少了
那是去年上海的聚會,相信現在的人數比當時會多一些
祇園精舍鐘作聲,響徹諸行無常律。
娑羅雙樹花失色,道盡盛者必衰理。
夫驕奢者不久長,唯如春夜夢一場。
夫猛健者終殄滅,盡若風前土塵灰。

強烈希望內地多點漢友加入香港的 活動
复我华夏正统衣冠!

hihi~你地搵多d女仔join啦...
哈哈...如果你地有女仔join....
maybe我地會join架...哈哈...
或者叫埋我d fd~哈哈...

引用:
原帖由 詩晴風 於 2008-3-6 10:15 PM 發表
-----------------
毒男乎??

引用:
原帖由 豫州隐士 於 2008-3-11 09:53 PM 發表

-----------------
毒男乎??
你叫我呀?

引用:
原帖由 林一郎 於 2008-3-11 11:53 PM 發表

你叫我呀?
你是毒男???呵呵,

引用:
原帖由 詩晴風 於 2008-3-6 10:15 PM 發表
我地都有幾位女將呀!
如果你係女仔, 可以同佢地熟d
咁就冇咁驚架啦 ^^

哈哈!兩位兄台貌似潘安呀!!!

看來除了唐裝旗袍我可以多一點選擇了!
人生在世不稱意,明朝散髮弄扁舟。

希望香港會多D人穿漢服,唔好小見多怪,我問其他人,d人都唔知咩叫漢服運動

引用:
原帖由 公子 於 2008-5-26 05:15 PM 發表
希望香港會多D人穿漢服,唔好小見多怪,我問其他人,d人都唔知咩叫漢服運動
這也是我近來思考的問題
日日深杯酒滿,朝朝小圃花開。
自歌自舞自開懷,且喜無拘無礙。
青史幾番春夢,紅塵多少奇才。
不須計較與安排,領取而今現在。

d衫好靚呀~~~
宗旨「以教為本,以德開道」實行「行善立德,有教無類」
本門師訓
- 八德選一,終生實行
- 不可忘本(3大恩人)
- 信解行證
- 不可自我崇拜

引用:
原帖由 鳳鳴秋月 於 2009-5-16 11:18 PM 發表
你們下次可以考慮去九龍灣的南園蓮池拍照,那兒的仿唐景觀十分古雅,人不會像維園那麼多,間中亦會有外國人去觀光的啊!
南園蓮池的管理層覺得漢服為奇裝異服,
故此門口的保安叔叔/嬸嬸亦嚴守上級指示,鮮有漏網之魚可以入內。

=0=下, 咁都唔俾人入架?!

係時候又要跟進南蓮園唔俾著漢服的問題~

引用:
原帖由 chairrex 於 2009-8-13 10:42 AM 發表
係時候又要跟進南蓮園唔俾著漢服的問題~
而家進度如何?

大家send 多幾封信去康文署投訴

支持~

哇哈哈哈哈哈,恭喜各位
恭喜展示漢服

支持,支持,希望下次可有更多人參與,同埋好配服,有勇氣

今年農曆新年在港島的華服展,讓更多人認識漢服,可算是第一次在鬧市固定位置很多人同時著漢服亮相。

發新話題