118 123456
發新話題

[活動預告] 年宵2010討論

年宵2010討論

之前有人提出過投年宵攤位,請問大家有甚麼建議/意見?

時間尚餘不足三個月

p.s. 家連華在會議上提出過這個問題

投是可以啦~~~
但我們賣咩???漢服嗎???找到量產的工廠沒???
還有投那一個年宵市場??
如果真的賣漢服,好像没地方給人試身耶??怎辦??

可以賣迷你漢服
乘天地之正,御六氣之辯, 以游於無窮,是為—逍遙。
http://blog.sina.com.cn/johnhang

1. free size版, XS S M L XL
2. 簡化版, 即係一件過, D咩中衣之類都只係得個布邊, 好似一件袍咁樣, 拉一條拉鍊就著完, 符合香港人快餐文化, 打響頭炮先

建議用香港人比較熟悉既人物先, 如財神,嫦娥

但是如果是初賣漢服的話應該要度身訂造,用拉鏈也不符合漢服傳統的形制,而且貨源和包裝也是一個要考慮的問題

http://blog.sina.com.cn/johnhang

我讚成!! 應該有很好的宣傳效果!

年宵攤位是賣什麼先???如果是賣幾百元一套的漢服,

我想沒人會在人迫迫的地方要快速下定用幾百元來買一套

不如賣漢服毛公仔!

引用:
原帖由 琪琪二世 於 2008-2-25 03:12 PM 發表
年宵攤位是賣什麼先???如果是賣幾百元一套的漢服,

我想沒人會在人迫迫的地方要快速下定用幾百元來買一套
也許會有,因為我試過在擠到爆的「動漫節」買 cosplay服,仲有好多人搶著買呢..............

我地要 set 個底線比自己lor...
至少回到本就ok ~~ (因為我地目的係為左宣傳漢服 ^^)
我建議呢... 除左賣一d 有漢文化特色o既野
都要諗下有咩得意野賣
下年係牛年, 可以諗一d 牛牛為題材o既野賣ar~
另一方面我地又可以趁機會sell 下漢服
如果可以控制成本o係50蚊左右就ok (一次過訂 50~ 100件, 返大陸搵人造可能平d)
可以唔造長袍, 我諗短打(連腰帶) 應該可以造到呢個價
仲有我地可以即場比佢地笠漢服o係面影相留念 (不過要揀d 易著易除o既款式)

引用:
原帖由 咖啡迷 於 2008-2-26 08:38 PM 發表
我地要 set 個底線比自己lor...
至少回到本就ok ~~ (因為我地目的係為左宣傳漢服 ^^)
我建議呢... 除左賣一d 有漢文化特色o既野
都要諗下有咩得意野賣
下年係牛年, 可以諗一d 牛牛為題材o既野賣ar~
另一方面我地又可 ...
主意很不錯...
但你說的"短打(連腰帶)",會不會怪..?
因為男裝和女裝在傳統上已經有很不同的分別...
出來的效果不知道會點

能做衣辨出來望望或有個圖來看一下不?
成本也很成問題...
如果要便宜,肯定只能選擇一些夏季用的薄身布料

綰青絲,挽情思,任風雨飄搖,人生不懼,心如昊月,雪似天賜。

可以賣男女裝短褐上衣,加長到膝頭的短衣帶

- 可賣帽,如財神帽,就可以增加新年氣氛

- 可賣漢式新年掛畫和書法

- 廣邀澳門、內地、其他地區的漢服愛好者來港助陣(如在年三十)

- 請check清楚哪時投標

成本低:
1)diy 自己用polymer clay做漢服公仔,作爲手機吊飾(等等)。

拿個好意頭:
2)狀元毛筆(附精美盒子),可以及時幫客人寫上名字。可以用熱金屬筆燒上名字。當然要找個寫字好看的人。

最講究設計,需要一定成本:
3)小型組合膠公仔,漢服打扮。每個公仔按一按會發聲說出不同的賀年字句。
4)中型Q版漢服牛牛毛公仔(如財神打扮)。另外售賣可更換的衣服(也是漢服),和配件(帽子,扇,琿春,金元寳等等)

逗父母開心,幫小孩拍照。需要成本,和技術:
5)臨時mini photo studio, 帶些小朋友size漢服, 為他們拍照, 背景為帆布印刷 (一些中國庭院背景等等)。然後可以photo editing 一番。即時print照片,用相架裱起(或用紙張相架)。

最~最重要到時候guard好d錢,d貨,人多容易有扒手。

其他言論,並不一定代表我的立場。

日日深杯酒滿,朝朝小圃花開。
自歌自舞自開懷,且喜無拘無礙。
青史幾番春夢,紅塵多少奇才。
不須計較與安排,領取而今現在。

節錄:
1. 藉
位「 」貨

2. 攤 16
… …
     的

3. 攤 8

4. 近

5. 要 調 調 調
日日深杯酒滿,朝朝小圃花開。
自歌自舞自開懷,且喜無拘無礙。
青史幾番春夢,紅塵多少奇才。
不須計較與安排,領取而今現在。

回復 16# 的帖子

好有用的資料,
值得一參考
勿以善小而不為, 勿以惡小而為之

看過諸君的提議,在下忽發奇想,如製造一些大明洪武寶鈔或宋代交子mouse pad來買如何﹖

很高興,大家提出這麼多意見。

建議每款貨不需要做很多,因為我們不知道香港人的反應

如果係攪, 大家要約出黎傾......

我覺得始終漢服文化未為大眾認識.....而且過往都未試過有人係年宵賣衫...而且d檔口仔好細, 我諗好難有位俾人換衫......

所以大家如果單單做賣漢服, 要有付出的精神....

118 123456
發新話題